alfabetSången med rörelser

Modingarna och alfabetet

Text: Annelie Salminen, 2014

ABCD
Huvudet på sned
Vill du vara med? 

EFGH
Peka på min tå
Till himlen kan vi nå!

IJKL
I magen är jag snäll
Vi åker karusell!

MNOP
Jag har en idé
Vänta får du se ... 

QRST
... klappar kan vi ge
Alla får va med! 

UVWXY
Jag känner på min hy
och står som en staty!

ZÅÄÖ
Vi ställer oss i kö
Nu vinkar vi adjö!
 

Ladda ner ackorden

Tina Wilhelmsson sjunger.
 

Medverkande i filmen

SKÅDESPELARE
Noah Rosén
Ilve Löfgren
Sacharias Lindelöf
Ulrika Lindelöf
Caroline Närhi
Nimm Nilsson
Arvida Eliasson
Linda Karlsson
Pirkko Karlsson
Cornelia Lindqvist
Fanny Persson
Johanna Hildingsson
Ida Vestin
Henrik Björkman
Jonas Westberg

ÖVRIGA MEDVERKANDE
Jessica Lykk Forsling
Sofie Nilsson
My Jäderlund 
Emma Sandberg 
Mervi Alm
Draothea Aros Kulturcenter

PRODUKTION
Text: Annelie Salminen
Tonsättning: Magda Andersson 
Sång: Tina Wilhelmsson
Musikproduktion: Björn Thunell, Crossroads Music
Producent: Annelie Salminen, AS Förlag
Filmproducent: Mia Björkström, AiM Produktion

Tankarna bakom Ramsan

Då just alfabetsramsor ofta övas dagligen, är det viktigt att vara medveten om huruvida de följer Skolverkets riktlinjer i sitt innehåll. Ramsor sitter för livet och ord påverkar oss! 

Modingarna och alfabetet är skriven med bokstäverna uppdelade i sju grupper med fyra bokstäver i varje (förutom W som naturligtvis också måste få vara med, i Modingarnas ramsa! Det duger inte att säga att alla ska få vara med, och sen inte låta alla vara det...). Detta är ett upplägg som många pedagoger använder sig av, kopplat till olika metoder och teorier kring läsinlärning. Ljudningsmetoden är en av dem, men även stavelsemetoden, exempelvis.

För att lära sig alfabetet används väldigt ofta någon form av ramsa. Med ramsan följer automatiskt någonting mer än bara bokstäverna, då det tillkommer mer text för att rimma och få en rytm. Det är i detta innehåll som Modingarna har sin unika funktion. Texten tar upp frågor och öppnar möjligheter att diskutera hur vi är snälla och visar respekt mot varandra och mot oss själva.

Rörelserna till ramsan är enkla och lätta att förstå även utan instruktioner. Alla kan vara med. Kroppen och motoriken hjälper till att minnas orden, rimmen, rytmen och bokstäverna. Hitta gärna på egna rörelser och variera! 

Ramsan är tonsatt av Magda Andersson med de klassiska visorna som förebilder, och går att sjunga både med och utan musik. Sången finns i två versioner, en kortare som är lite lättare att sjunga utan musik till, och en lite längre med lite mer musik mellan raderna. Se länken till Spotify nedan. 

så här kan Modingarna användas

Dokumentation från en förskola i Hudiksvall. Barnen ser musikvideon på storbildsskärm och dansar och sjunger tillsammans.
 

En förskola i Västerås hade besök av Modingarna under en förmiddag. Barnen dansade, sjöng, läste, målade, skrev och lekte med appen. 

Lägg till i barnens spellistor på spotify!